Poimintoja Imatran kaupunginmuseon kuva-arkistosta


Joitakin vuosia sitten keksimme täällä Imatran kaupunginmuseossa, että miksi emme antaisi asiakkaiden tehdä töitä puolestamme. Kuva-arkistossamme on paljon valokuvia, joissa ei ole minkäänlaisia kontekstitietoja tai ne ovat vähäiset. Emme varmaan ole ainoa museo maailmassa, joilta tällaista materiaalia löytyy… Joka tapauksessa päätimme järjestää erilaisten tapahtumapäivien yhteydessä pienimuotoisia valokuvanäyttelyitä mielenkiintoisimmista ilman tietoja olevista kuvista ja antaa asiakkaille mahdollisuuden kuvatunnistukseen ja lisätietojen kertomiseen. En väitä, että muutaman kerran järjestämämme kuvatunnistuskilpailun nimellä pyörineet näyttelynpoikaset mitään suurta suosiota saavuttivat, mutta jonkun verran saimme uusia tietoja ynnä muita yhteydenottoja asiakkailta.

Osittain näiden kilpailujen pohjalta Jääski-seura ry:n aktivistit ottivat meihin yhteyttä ja ehdottivat järjestettäväksemme diaesityksiä kuva-arkistomme aineistosta. Mikäs siinä, käy se meille, reippaille pojille. Ensimmäinen kokoamamme esitys käsitteli valokuvaaja Eino Mäkisen vuonna 1957 Imatralla kuvaamaa materiaalia. Esitys oli tarkoitettu Jääski-seuran jäsenille, mutta päätimme seuraavien esitysten olevan muullekin yleisölle avoimet. Nyttemmin olemme järjestäneet kuvaesitykset aiheista Enso, Jääsken kylät, maalaiselämää ja yhdistystoimintaa. Yleisöä tapahtumissa on ollut yhteensä n. 200.

Esityksemme ovat teknisesti perin kuivanoloiset PowerPoint-sulkeiset, mutta sisällöllisesti hyvin mielenkiintoiset ja vapaamuotoiset. Emme luennoi, emme tylsistytä yleisöä paperista luetuilla jorinoilla, vaan kannustamme heitä osallistumaan vapaamuotoiseen keskusteluun ja tarvittaessa väittelyynkin. Poimimme arkistoistamme paitsi eniten yleistä mielenkiintoa herättäviä kuvia, myös niitä, joiden taustatiedot ovat vähäiset. Sen verran on siis tässäkin oma lehmä ojassa, että yritämme lypsää osallistujilta kaiken mahdollisen tiedon aiheista. Hyvin olemme sitä saaneetkin, paitsi Jääski-seuralaisilta niin myös paikallisilta historian harrastajilta. Liki ettei kynistä muste lopu, kun tietoja muistiin kirjoitamme. Pientä väittelynpoikastakin on yleisön edustajien kesken päästy todistamaan…

Kuvaesitykset ovat olleet melko työllistävä, mutta palkitseva toimintamuoto museollemme. Saamme näkyvyyttä, uusia tietoja, hauskoja muistoja ja monta asiakasta tyytyväiseksi. Aika ajoin on hyvä karistaa varaston pölyt harteilta ja tavata ihan oikeita ihmisiä ulkomaailmassa.

Kirjoitti:
Mika Kähkönen
Imatran kaupunginmuseo

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kävellen Lappeenrantaa tutuksi Lappeenrannan vanhojen sahojen maisemia

Arjen ja yllätysten monumentit - museoharjoittelussa kulttuuriympäristötiimissä

Kaupunkinäkymiä Lappeenrannan vanhan vesitornin näköalatasanteelta